Telecomprovider KPN moet concurrenten toegang blijven verlenen tot zijn vaste kopernetwerk, zodat er voldoende concurrentie blijft op de markt voor vast internet. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven gaf de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag gelijk in een rechtszaak die KPN aanspande tegen de toezichthouder.
KPN wil zelfstandig afspraken kunnen maken met concurrenten en wil van de regulering van de ACM af. De rechtbank wijst alle argumenten van de provider echter van de hand.
Dat betekent dat ACM de controle houdt over de manier waarop bedrijven als Tele2 en T-Mobile vast internet, televisie en telefonie kunnen aanbieden via het netwerk van KPN. Daarvoor betalen andere providers een vast bedrag per klant aan KPN.
Eind 2015 bepaalde de ACM dat het netwerk van KPN in ieder geval drie jaar lang open moet blijven staan voor concurrenten. Volgens de toezichthouder zorgt deze regulering voor een besparing van 250 miljoen euro per jaar op de kosten van consumenten, omdat vast internet anders een stuk duurder zou worden.
Ziggo
De ACM zegt blij te zijn met de uitspraak. “Deze uitspraak is goed voor zowel consumenten als bedrijven”, aldus een woordvoerder. “Zonder regulering van de ACM zouden de meeste mensen voor hun telecomdiensten alleen kunnen kiezen uit KPN of Ziggo. Nu kunnen zij ook kiezen tussen verschillende aanbieders op het KPN-netwerk, zoals Online, Tele2 en T-mobile. Dit leidt tot lagere prijzen en betere diensten.”
Ook T-Mobile is verheugd. “Nu blijft het voor elke telecomaanbieder mogelijk om te concurreren tegen het duopolie van KPN en VodafoneZiggo. Het is belangrijk voor de consument dat er keuze is uit meer dan twee aanbieders”, aldus een woordvoerder.
Een woordvoerder van KPN zegt het jammer te vinden dat de rechtbank de ACM gelijk heeft gegeven. De provider blijft vinden dat zelfstandig afspraken gemaakt kunnen worden met concurrenten, zonder overheidsregulering.
Het kabelnetwerk van Ziggo, tegenwoordig onderdeel van de gezamenlijke onderneming VodafoneZiggo, is niet open voor concurrenten. De huidige Europese regels maken het niet mogelijk om dat af te dwingen, maar het kabinet zei eerder in Europa aan te dringen op versoepeling van die regels. Volgens de ACM is er ook voldoende concurrentie als alleen het netwerk van KPN is opengesteld. (bron)