Ransomware is een vorm van malware die de computer van de slachtoffers vergrendelt of hun data versleutelt. Hierna wordt losgeld geëist om de controle over het getroffen apparaat of de bestanden terug te krijgen. Ransomware is een grote bedreiging voor de rechtshandhaving in de EU: bijna tweederde van de EU-lidstaten doet onderzoek naar deze vorm van malware-aanvallen. Hoewel vaak gericht tegen apparaten van individuele gebruikers, worden ook bedrijven en zelfs overheidsnetwerken getroffen. Het aantal slachtoffers groeit in een alarmerend tempo: volgens onderzoek van Kaspersky Lab steeg het aantal door cryptoware aangevallen gebruikers met 550%, van 131.000 in 2014-2015 tot 718.000 in 2015-2016. In Nederland ging dit zelfs van 814 naar 9.967, een stijging van maar liefst 1.224%.
Het doel van de portal www.nomoreransom.org is het bieden van een nuttige online bron voor slachtoffers van ransomware. Gebruikers vinden er informatie over ransomware, hoe het werkt en, belangrijker nog, hoe zich ertegen te beschermen. Aangifte doen van ransomware bij wetshandhavingsdiensten is zeer belangrijk om de autoriteiten een duidelijker algemeen beeld te helpen krijgen van het probleem, en daarmee meer capaciteit om de dreiging tegen te gaan. De No More Ransom portal biedt slachtoffers de mogelijkheid om een misdaad te melden, via een rechtstreekse verbinding met Europols overzicht van nationale aangiftemechanismen.
Als u op een of andere manier slachtoffer bent geworden van ransomware, raad Kaspersky u aan om het losgeld niet te betalen. Door te betalen steunt u het verdienmodel van de cybercriminelen. Bovendien is er geen garantie dat u na betaling weer toegang krijgt tot de versleutelde gegevens. Interstroom IT is leverancier van Kaspersky. Voor meer informatie kunt u terecht op www.nomoreransom.org.. [Bron]
TIP: Zorg dat uw back-ups altijd gemaakt worden en actueel zijn. Bij het verliezen van data bij o.a. Ransom Ware heeft u in ieder geval een kopie van alm uw gegevens. Met Online Back-up van Interstroom bent u nooit uw bestanden kwijt. Veilig en versleuteld in een Nederlands datacenter opgeslagen. Bij een Ransom Ware besmetting is uw data na een herinstallatie van u systemen eenvoudig terug te plaatsen.